lunes, 23 de marzo de 2015


PLAÇA DE LES COLS I CARRER MERCERIA 




La coneguda com a Plaça de les Cols es troba situada al peu de les escales de la Catedral de Tarragona. Anomenada antigament "Plaça de la Quartera", era el lloc on es feia el mercat del blat, verdures i d’aviram. Es pot dir que, durant molts segles, fou el veritable cor de la ciutat per la seva situació al peu de les escales de la Catedral i al començament dels carrers Major i Merceria. La documentació esmenta que tenia una galeria coberta similar a la que s'ha conservat al carrer Merceria i que durant el segle XVI es realitzaren reformes per a la major comoditat de venedors i clients.



És un paratge cèlebre a tots els itineraris fets a la ciutat, així com a totes les manifestacions de caràcter folklòric o religiós. No podem oblidar, que la Plaça de les Cols és un dels punts més importants del món casteller. Avui en dia la Plaça té el nom de Santiago Rusiñol desde desembre de 2013.




Seguin el recorregut, després de la plaça de les Cols, arribem al carrer Merceries, un dels indrets més característics de la Part Alta tarragonina i sens dubte una de les millor conservades del barri medieval, l'estructura porticada la qual es manté en perfecte estat, albergant avui nombroses tendes amb un encant especial. 



El seu passat comercial ve des del segle XIV ja que en les seves porxades es va celebrar durant anys un dels mercats de verdures de la ciutat. Per damunt dels vestigis de la Plaça de Representació, el tram del carrer Merceria més proper al Pla de la Seu (des de les escales de la Catedral fins la baixada del Patriarca), té una illa de cases bastides sobre unes voltes (arcs) gòtiques (menys el l’últim) que formen un espai porxat.


Es van construir sobre vuit pilars atalussats amb pedra del país, que sostenen els arcs longitudinals i transversals apuntats, sota l’entramat de les bigues de fusta, base dels pisos superiors. Malgrat que només es conserva una línia de porticat, se'n bastiren dos. 


El carrer es denomina així des del s. XIII, en fer referència al gremi dels mercers o comerciants de teles. Documentat des del 1189 i fins al s. XIX, aquest espai i els seus voltants (en part desapareguts) acollien el mercat diari de queviures i d’altres articles, ja que els permetia aixoplugar-se de les inclemències del temps.



Als locals que s'obren al corredor porticat es conserven les restes d'una de les voltes romanes de l'antiga plaça de representació del fòrum provincial de Tàrraco. En l'actualitat, tots els diumenges l'espai porticat és ocupat per un mercat d'antiguitats. El carrer porta el mateix nom des de l'època més remota, tret dels canvis promoguts al segle XIX quan se'l va anomenar "carrer de les Corts", a sigut conegut també com carrer de les Voltes o Voltes de la Plaça. 


Elements perduts: Part del porticat del carrer Merceria que arrivaba fins el carrer Santa Anna i el porticat de la Plaça Rusiñol (Plaça de les Cols). 
  
                                                                                             

No hay comentarios:

Publicar un comentario